Hur hormoner påverkar mental hälsa
Det har sedan länge varit tydligt för de allra flesta att män och kvinnor är två varianter av samma art när det kommer till kroppslig hälsa och sjukdom. Tyvärr har denna insikt ännu inte sipprat ner helt och hållet till psykiatrin. I den här veckans blogginlägg sammanfattar jag de viktigaste resultaten och slutsatserna från en Harvard Review översiktsartikel av Handy et al som belyser just kopplingen mellan kvinnliga könshormoner och olika psykiatriska symptom och sjukdomar. För mig blir det än tydligare efter att ha läst den här artikeln att vi behöver ha ett biologiskt perspektiv i såväl sjukvård som egenvård och att könsspecifika aspekter behöver vara ett fokus för framtidens precisionshälsa.
Menscykeln
För att förstå hur könshormoner påverkar vårt psykiska mående och vardagsfungerande behöver vi förstå grunderna för kvinnans mencykel. Förenklat består den av två huvudfaser: den follikulära fasen, som sträcker sig från mens till ägglossning (dag 1-14), och den luteala fasen (gulkroppsfasen), som börjar vid ägglossningen och pågår till nästa mens (dag 15-28). En normal menscykel är vanligtvis i cirka 28 dagar (plus minus 4 till 5 dagar), och ägglossningen inträffar alltså på dag 14. Dagarna före mens kallas ibland för den premenstruella fasen (PMS-tiden), och är en del av den luteala fasen. Kvinnors menscykler kan variera i längd, och diffa på flera dagar och fortfarande anses vara regelbundna.
Under själva mensen är både östrogen- och progesteronnivåerna låga. När den follikulära fasen sätter igång (dag 1-14) ökar östrogennivåerna för att förbereda äggstockarna för ägglossning. När det mogna ägget släpps iväg dag 14 omvandlas den äggblåsan till en gulkropp (corpus luteum), som börjar producera progesteron (dag 15-28). Östrogennivåerna stabiliseras på en lägre nivå och om inte ägget befruktas och fastnar på livmoderslemhinnan minskar östrogen- och progesteronnivåerna igen under slutet av menscykeln, vilket leder till att livmoderslemhinnan stöts bort i en blödning, som vanligtvis varar 1 till 7 dagar. Och så börjar allt om ingen på nytt!
Hjärnan, Kroppen och Hormonerna
Att det finns östrogen- och progesteronreceptorer i kroppens olika orkan inklusive hjärnan antyder ju att varierande hormonnivåer borde kunna påverka kvinnors kroppsliga och psykiska hälsa, känslor och beteenden. Många kvinnor upplever kroppsliga symptom under olika delar av sin menscykel. Det kan handla om smärtsamma menstruationer, ömma bröst och smärtande muskler och leder. Även psykiska symtom är vanligt, och kan variera från svårigheter att sova, nedstämdhet, ökad ångest och låg självkänsla till impulsivitet och svårigheter att reglera känslor. Allvarliga psykiatriska tillstånd, som återfall i beroendesjukdom, depression och självskadebeteende, kan också kopplas till hormonella variationer i menscykeln, och de flesta studier tyder på att risken för försämring i symtom är högst under den luteala fasen (dag 15 till 28).
ADHD och Hormoner
Även om den här studien inte specifikt undersökte förhållandet mellan ADHD och menscykeln vet vi att östrogen och progesteron kan spela en betydande roll vid ADHD. Östrogen påverkar signalsubstansen dopamin som är kopplad till dels ADHD-symtom men även till effekter och biverkningar av ADHD-medicin. Lägre östrogennivåer kan försämra ADHD-symtom, påverka effekten och risken för biverkningar av ADHD-medicin samt öka risken för annan psykisk samsjuklighet, som ångest, depression eller ätstörningar. Progesteron kan en ångestdämpande effekt genom att påverka signalsubstansen GABA men nedbrytningsprodukterna kan tillsammans med stresshormonet kortisol öka ångest och stresskänslighet. Det finns studier som tyder på att det finns en koppling mellan progesteron och symtom på premenstruellt syndrom (PMS) eller premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS), vilket ju är särskilt uttalat hos kvinnor med ADHD (Dorani et al. 2020). Hur hormonbehandling under klimakteriet och p-piller påverkar psykisk hälsa och ADHD-symtom är föremål för pågående forskning. Men en sak är klar: medlemmar i vår forskargrupp GODDESS ADHD har visat att kvinnor med ADHD som använder p-piller som innehåller både östrogen och progesteron har fem gånger högre risk att utveckla depression jämfört med kvinnor utan ADHD som inte använde dessa preventivmedel. Detta kan tyda på att snabba förändringar i hormonnivåer är mer relevanta för försämringen av psykiatriska tillstånd och symtom än den specifika hormonnivån i sig.
Alkohol, Rökning & Menscykeln
Intressant nog fann även studien av Handy med flera att kvinnor rapporterade att de oftare drack alkohol för att lindra negativa känslor under den premenstruella fasen och att de oftare drack av sociala- och nöjesskäl runt ägglossningen. Dessutom ökade suget efter, och minskade effekten av, nikotin under den luteala fasen.
Dags att göra nåt!
Sammanfattningsvis är det svårt att motivera att vi fortfarande inte tar hänsyn till sambanden mellan könshormoner och psykisk hälsa. Även om det troligtvis är mycket mer komplext än vad våra förenklade teoretiska modeller idag antyder. Men tills vi vet mer kan vi behöva lita på vår egen kropp och på hur våra hormoner påverkar vårt eget mående. Och det finns mycket du kan göra redan nu! Här är några enkla knep från våra användare på Letterlife:
För dagbok över hur du mår och fungerar under olika delar av din menscykel eller av olika hormonella behandlingar. Detta är ett enkelt men värdefullt sätt att förstå mer om hur varierande könshormoner påverkar dig.
Samla data och kunskap om dina unika upplevelser och tillåt dig ledas av dina egna slutsatser snarare än att förlita dig för mycket på resultat som gäller på gruppnivå.
Tänk på att det är massor av olika faktorer i ditt liv, som kan komplicera sambanden och försök förstå hela bilden. Samla din egen data över en längre tidsperiod för att få bättre och mer objektiva insikter i hur just du påverkas av hormoner.
Tillsammans kan vi täppa till dagens kunskapsluckor. Nästa steg är att fortsätta utveckla Letterlife tillsammans. Genom att vårdpersonal och kvinnor med ADHD får bättre data och beslutsunderlag kan vi utveckla nya verktyg för egenvård och öka vår förståelse för kvinnors psykiska hälsa. Så håll koll i våra sociala medier och kontakta oss om du vill vara med på vår viktiga resa!
Tillsammans kan vi göra skillnad!
Latest posts