Det ortopediska klimakteriet för kroppssmarta kvinnor

Är du mellan 40 och 50 och upplever att din kropp är mindre ”förlåtande”? Många kvinnor i klimakteriet upplever en diffus kroppssmärta och är mer känsliga för stress. Den här kombinationen kan leda till att man mår dåligt. I den här bloggen ger Dr. Soheila Zhaeentan sina bästa tips för hur du kan hålla dig frisk och rörlig genom klimakteriet. 

De normala åldersrelaterade förändringarna i våra kroppar startas någon gång efter 35-års strecket. Faktum är att våra kroppar förlorar lite av de ”förlåtande faktorerna” som vi kunnat unna oss under ungdomen. 

Sedan händer det en hel del dramatiska händelser i kroppen när vi kvinnor passerar 40-årsåldern i och med de dalande östrogennivåerna under 40 till 50. 

Förutom de vanligaste och mest kända symptomen under klimakteriet såsom värmevallningar, humörsvängningar och sömnsvårigheter är att ha ”ont i kroppen”, något som många kvinnor beskriver. Även om det tyvärr inte uppmärksammas särskilt mycket. 

En annan viktig faktor som ofta missas att tas med i beräkningen av hur vi mår och fungerar inför och under klimakteriet. 

Då många blir känsligare både för stress och smärta. 

Den här kraftfulla kombinationen av stress och besvär från rygg, nacke, leder, senor och muskler, leder till att många kvinnor mår dåligt. Och de söker vård för problem som både de själva och andra har svårt att tolka och förstå.

När livet snurrar snabbt är det lätt att vi glömmer bort att kroppen förändras under livet och i takt med att vi blir äldre. 

Men det är viktigt att man känner sin kropp och håller koll på den. 

Träningens roll när hormonnivåerna ändras.

Alla vet att det är viktigt att röra på sig och att använda sina muskler. 

Men har du tänkt på att du faktiskt har makt över och kan bygga upp muskler oavsett din ålder? 

Det normala åldrandet börjar någonstans efter 35-årsåldern. Men vi kan alltid förbättra vår hälsa genom att röra på oss regelbundet och genom att underhålla och bygga upp muskler och inte förlora benmassa. 

Muskler som används och tränas kan kompensera för sköra och åldrande senor, muskelfästen och leder. 

Man behöver inte vara gammal för att till exempel börja känna av stelhet – eller höra knak och knaster från kroppen.

För oss kvinnor händer det särskilt mycket saker med våra kroppar under övergångsåldern.

Östrogen fungerar nämligen som ett smörjmedel för kvinnokroppen. När nivåerna börjar sjunka, från 40-årsåldern, kan det påverka kroppen på ett mycket negativt sätt. Mellan 45–55 befinner sig alla kvinnor i något stadie av klimakteriet. 

De senaste årens forskning har visat att östrogenreceptorer (mottagarproteiner) finns i hela kroppen. Förutom i muskler, senor, leder och skelettet finns de även i hjärnan och till och med i tandköttet.

Det ortopediska klimaketeriet

Det är därför inte särskilt konstigt att ont i kroppen – nacke, rygg, muskler, leder – är ett av de vanligaste och första symptomen på klimakteriet. 

Jag brukar kalla dessa upplevelser och tillstånd för det “ortopediska klimakteriet”. 

Träning och rörelse är viktig och bidrar till att lindra många av de klimakteriesymptomen. 

Kanske har du tidigare kunnat träna rätt hårt och inte behövt tänka så mycket på återhämtningen efter och mellan träningspass? 

Då behöver du ställa in dig på att din kropp inte är lika förlåtande nu. Och att vila och återhämtning, både fysiskt och psykiskt, är ännu viktigare för dig. 

Om du tränat mycket tidigare i livet är det inte nu du ska öka på träningen. Just eftersom du då riskera mer smärta och besvär. Under det ortopediska klimakteriet blir det du gör mellan dina träningspass ännu viktigare.

Anpassa till dina nya behov

Sammanfattningsvis är det alltså inte konstigt om du som kvinna från 40-årsåldern upplever mer värk och stelhet i musklerna. Att röra på sig och stärka sina muskler är A och O. Framförallt för att minska smärta och stelhet och för att snabba på läkningen av eventuella skador. 

När vi rör på oss aktiveras kroppens egen läkning och smärtlindrande system. 

De flesta vanliga ortopediska åkommor är inte farliga i sig och dessutom självläkande även om det kan ta tid. Det är därför viktigt att inte tappa rutiner, muskler eller ledernas normala funktioner under perioder av läkning. 

Träna på ett sätt som känns bra för dig själv. Och se till att kroppen får den återhämtning den behöver i form av tillräckligt mycket och näringsriktig mat och sömn. Samtidigt är det bra att varva konditionsträning med styrkepass och smidighetsträning för att undvika överbelastning och skador till följd av för ensidig träning. 

Och framförallt, lyssna på din kropp och jämför dig inte med någon annan eller dig själv för 10-20 år sedan. 

Din kropp har andra behov och begränsningar nu!

Att stärka kvinnor med medvetenhet och handling

Jag brinner för att lyfta och sprida kunskap om det som händer i kvinnokroppen under det normala åldrande. Och vilka konsekvenser de stora hormonförändringarna kan ha för kroppen och välmåendet. 

Du kan läsa mer om mina bästa tips för vad du som kvinna mellan 35 och 65 behöver veta om din kropp i MindHub i Letterlife appen.

Och lära dig vad du själv kan göra för att ta hand om din kropp på bästa sätt i tider av hormonella förändringar.

Soheila Zhaeentan utbildade sig till läkare på Karolinska institutet, disputerade med en avhandling om axelkirurgi och är sedan drygt 20 år specialistläkare inom ortopedi. Hon har gedigen klinisk erfarenhet från både stora och mindre sjukhus i Sverige, Norge och Australien.

I Soheilas bok Kroppssmart – vardagsortopedi för folk i rörelse (Natur & Kultur) får du massor av goda råd och kunskap om hur du kan hålla dig frisk och rörlig genom klimakteriet.

Latest posts

Previous
Previous

ADHD and Relationships - What is ADHD and What is Just Being a Bitch?

Next
Next

Hjärnans växellåda – ADHD och kognitiv flexibilitet