Hormoner, hormoner, hormoner
Basfakta för alla
Det kommer kanske inte som någon överraskning för er som följer vårt arbete på Letterlife att vi utöver ADHD är rätt intresserade av kvinnliga hormoner och hur de påverkar vår hjärna och våra kroppar? Men handen på hjärnan, hur mycket vet du egentligen om de allra viktigaste kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron? Och har testosteron någon roll att spela i kvinnokroppen? Vi kommer ha anledning att återkomma till de här tre viktiga hormonspelarna många gånger i kommande bloggar men först en blogg med lite basfakta för oss alla att bygga vidare vår kunskap på.
Hormoner är din kropps helt egna signalämnen och olika hormoner kan ha en väldig massa olika viktiga funktioner i din utveckling från en liten flicka till en vuxen och åldrande kvinna liksom i vår fortplantning, under graviditeter och för vår ämnesomsättning genom hela livet. Hormoner bildas i körtlar eller särskilda hormonproducerande celler, och släpps sedan ut i blodet för att transporteras till de platser och organ där det de ska ha sin effekt. Det finns massor av olika hormoner som fungerar på massor av olika sätt och dessutom kan samma hormon ha helt olika effekter beroende på celler eller organ de påverkar. Vissa hormoner är superspecialiserade och skräddarsydda för en specifik uppgift medan andra kan påverkar mängder av olika celler och olika organ i kroppen.
I hypofysen, eller tallkottskörteln, som sitter mitt i hjärnan ungefär rakt in mitt emellan ögonen bildas en speciell typ av övergripande ”styrhormoner” med uppgift att reglera och styra de hormoner som är underordnade och bildas i kroppen olika organ som till exempel njurarna, sköldkörteln eller könsorganen (äggstockarna hos kvinnor eller testiklarna hos män).
Hos kvinnor bildar äggstockarna både äggceller och könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron. Östrogen som är det viktigaste hormonet för den kvinnliga könsutvecklingen (om man nu kan säga så eftersom alla hormoner såklart hänger ihop och har sin egen del i ett stort komplicerat pussel som inte blir komplett om någon del saknas) bildas till största delen i äggstockarna i takt med att äggblåsorna mognar och växer till under varje menscykel. Men även män bildar faktiskt östrogen även om det handlar om mycket lägre nivåer än för kvinnor. Och på samma sätt har också kvinnor testosteron, det främsta hormonet för manlig könsutveckling, i låg grad.
Östrogen har förutom helt avgörande roller i könsutveckling och fortplantning, många andra viktiga funktioner i kroppen och påverkar bland annat hur ditt skelett lagrar in kalk så att du inte ska bryta benen om du ramlar omkull. Din hjärna är pepprad med mängder av östrogenreceptorer vilket gör att östrogen är inblandat i allt från minnesfunktioner till temperatur- och känsloreglering. Listan för ställen i din kropp som på olika sätt påverkas av östrogen börjar alltså bli lång och den slutar inte här. För i ditt hjärta, lever, hud, fettvävnad, bröst, livmoder och vagina har östrogen viktiga roller som kommer påverka hur du mår och fungerar i alla delar av din vardag.
Här följer en kort sammanfattning av de viktigaste könshormonerna och när och var de har sina huvudsakliga roller.
1. ÖSTROGEN
När vi säger östrogen menar vi egentligen en hel familj av hormoner som är nära släkt med varandra (E1-estron, E2-estradiol, E3-estriol och E4-estetrol). Alla fyra olika varianter av östrogen finns naturligt i olika mängd i kvinnokroppen under olika faser av livet.
Estron (E1) produceras i fettväv och är det huvudsakliga östrogenet hos kvinnor efter klimakteriet.
Estradiol (E2) produceras i äggstockarna (och i moderkakan under graviditet) och är det huvudsakliga östrogent hos fertila kvinnor. Det är estradiolnivåerna som svänger upp och ned under menscykelns olika faser. Det är lågt men sakta stigande i början av follikelfasen, högst vid ägglossning och sedan återigen sjunkande under gulkroppsfasen (lutealfasen) fram till mensens början.
Estriol (E3) produceras i den gravida kvinnans moderkaka och är det huvudsakliga östrogenet vid graviditet. Estriolnivåerna ökar successivt i takt med att graviditeten fortskrider och är maximalt höga inför förlossningen, alltså i vecka 39 när graviditeten är fullgången.
Estetrol (E4) produceras bara under graviditet och då endast i det växande fostrets lever. Men den gravida kvinnan har ändå estetrol eftersom det passerar moderkakan och tas upp i mammans blodcirkulation.
2. PROGESTERON
Gulkroppshormonet progesteron bildas precis som namnet avslöjar framför allt i den gulkropp som bildas i äggstocken efter att ägget lämnat äggblåsan vid ägglossningen. Men en mindre mängd progesteron bildas även i binjurarna, hjärnan och i moderkakan under en graviditet.
Progesteron förbereder livmoderns slemhinna för att ta emot och hålla kvar det befruktade ägget, och senare fostret, i livmodern under en graviditet. Utöver den här viktiga uppgiften är progesteron också inblandat i bröstens tillväxt och funktion. Det verkar också som att progesteron påverkar kvinnors sexlust och att det kan vara en bov i dramat kring PMS och PMDS (även om mekanismerna faktiskt inte är helt klarlagda). Precis som östrogen har progesteron effekter i hela kroppen och det har till exempel en skyddande funktion på hjärt- och kärlsystemet genom att fungera blodtryckssänkande. Progesteron är precis som östrogen också viktigt för skelettet genom att öka benbildning och sannolikt även inblandat i hjärnans förmåga till inlärning, olika typer av minnesfunktioner och vid känsloregleringen. Nivåerna är låga i början av menscykeln och stiger succesivt när äggblåsan bildar progesteron efter ägglossningen. Som högst är nivåerna dagarna innan mens vilket sammanfaller med att många kvinnor då kan känna sig mer svullna i kroppen än under resten av menscykeln. Under en graviditet är progesteronnivåerna höga för att hålla fostret hållas kvar i livmodern och för att hålla nere mammans blodtryck. Sedan, direkt i samband med förlossningen störtdyker progesteronnivåerna ner till ”normala” nivåer igen på samma sätt som sker när en kvinna inte blir gravid och får mens.
TESTOSTERON
Testosteron hör till gruppen av manliga könshormoner som kallas androgener. Men också kvinnor bildar androgena hormoner i äggstockarna och binjurarna. Även om män har mellan 10 och 20 gånger högre testosteronnivåer än kvinnor är det viktigt även för kvinnor eftersom det påverkar sexlusten, humöret, blodfetter, skelettet och för att bygga muskler.
Det mesta med hormoner är stort och kan vara knepigt att få koll på fullt ut. Även de av oss som arbetar med hormoner dagligen tycker ofta att det är utmanande. Eftersom forskningen om hur kvinnliga hormoner påverkar hur vi känner oss och fungerar fortfarande är så begränsad finns det mycket vi inte förstår. Men det betyder inte att det inte finns eller att vi inbillar oss våra upplevelser och symtom. Det bästa vi kan göra, medan vi väntar på att forskningen ska komma ifatt, är att spåra och registrera hur vår psykiska och fysiska hälsa varierar med vår egen hormonella status. Det är det vi hoppas att Letterlife kommer att göra för oss alla, oavsett vår ålder eller hormonella status.
Vi hoppas att detta har gett dig en något bättre kunskapsbas att bygga på. Vi kommer att återkomma till ämnet hormoner, hjärnan, kroppen och ADHD ofta i den här bloggen, så håll utkik här och i appen! Glöm heller inte att du kan mejla oss och föreslå ämnen för kommande blogginlägg på hello@letterlife.co.
/Team Letterlife
Latest posts