Effektivt och personligt stöd oavsett diagnos
– vänta inte på att någon annan ska definiera dig!
Effektiv hantering av ADHD för kvinnor bygger på personlig vård, evidensbaserad behandling och självhjälp. I den här guiden beskriver vi strategier för att säkerställa att din behandlingsplan är anpassad efter dina unika behov. Och hur du kan ta kontroll även utan diagnos. För att förbättra ditt välbefinnande och din livskvalitet.
Har du precis fått din ADHD-diagnos och är på väg att påbörja din resa mot en större förståelse för din hjärnas styrkor och svagheter?
För vissa kommer första kontakten med de som ska ge stöd och behandling som något av en kalldusch. Kanske hade du hoppats på att ni tillsammans skulle sätta ihop en behandlingsplan som utgår från din individuella ADHD-profil. Och ha en öppen diskussion om vilka insatser som skulle innebära effektiv behandling för just dig?
Då är du inte ensam.
I en tid när vårdens resurser prioriteras allt hårdare framstår glappen mellan vad vården upplever sig ha för uppdrag och vad patienterna upplever att de behöver allt större.
Därför kommer du, som vuxen kvinna med ADHD, behöva vara både påläst och realistisk om din nya diagnos ska föra med sig det du hoppas på och behöver. Nämligen att du ska må och fungera bättre.
Nedan har vi satt ihop en lista på saker som är bra att tänka på inför dina vårdbesök och när du ska utvärdera din ADHD-behandling. Oavsett om det gäller insatser från hälso- och sjukvård eller din egenvård.
Noggrann bedömning
Se till att din utredning och den diagnostiska processen innebär en ordentlig genomgång och utvärdering av både din medicinska och psykiatriska historik.
Det är också viktigt att utredningsteamet genomför grundliga kliniska intervjuer för att bekräfta eller utesluta andra tillstånd som kan likna eller vara samsjukliga med ADHD. Det kan till exempel handla om en bipolär sjukdom, missbruk eller svår ångest som vid en första anblick kan se nästan exakt ut som ADHD om man inte har bakgrundshistorien klar för sig.
Använd det skriftliga utlåtandet som du fick vid återgivningen av din utredning för att anpassa din behandlingsplan. Och att säkerställa att både du och andra förstår hur just dina individuella styrkor och sårbarheter påverkar din vardagsfunktion.
Personlig behandlingsplan
Se till att din vårdgivare tar upp, beskriver och förklarar vilka olika metoder och behandlingsmöjligheter som ingår i en evidensbaserad multimodal behandling för ADHD.
Din behandlingsplan ska inte bara innehålla överväganden kring mediciner utan även
psykoedukation (faktagranskad kunskap om ADHD) och
kognitivt stöd (praktiska hjälpmedel som till exempel smarta appar).
Upplägget ska vara skräddarsytt efter dina unika behov, symtom och livsomständigheter.
Och sikta mot att förbättra saker som är viktiga för dig, din livskvalitet och vardagsfunktion.
Fokusera framåt
Se till att du och din vårdgivare har en gemensam förståelse för vad ADHD är och inte är. Och vad just din ADHD ställer till med i just ditt liv.
Det är viktigt att ni är överens om vilka symptom som ska behandlas och vad som kanske har lägre prioritet för dig. Stäm av så att du har fått uppdaterad information om olika behandlingsalternativ och att du förstår varför din vårdkontakt väljer vissa alternativ framför andra.
Om medicinering ingår i din behandling ska du se till att du har den kunskap du behöver om möjliga biverkningar och vad du ska göra om de uppstår. Se till att ni har samma, realistiska målbild gällande vad medicinen kan tänkas ha för förväntat resultat.
Kunskap är makt
Håll koll på personliga data och individuell statistik. Kunskap och förståelse för hur dina livsstilsfaktorer, hormoner och ADHD-symtom hänger ihop.
Det är avgörande för att din läkare ska kunna fatta välgrundade och korrekta medicinska beslut. För att säkerställa att du får den behandling som fungerar bäst för dig behöver du vara förberedd inför dina vårdmöten.
Är du osäker på vad den senaste forskningen och riktlinjerna rekommenderar?
Vi har sammanställt kunskap och vetenskapliga referenser i MindHub så att du alltid ska vara påläst och ha svar på tal!
Symptom men ingen faställd diagnos
Men vad ska man göra om man är en av alla dem som av olika skäl inte har tillgång till hälso- och sjukvårdsresurser?
Vi kan lika gärna vara ärliga och erkänna att det finns många orsaker till att människor fastnar i oändliga vårdköer, remisser avslås, symtom avvisas. Kanske har man inte råd med privat vård eller så vill man helt enkelt inte vara en patient inom hälso- och sjukvården.
Här kommer några tips för dig som av olika orsaker har bestämt dig för att klara dig själv:
Hållbara färdigheter
Många vuxna kvinnor som misstänker att de har ADHD kommer av olika anledningar inte till skott med en utredning och får kanske aldrig någon formell diagnos. Och kanske behöver inte alla ha en diagnos för att leva ett bra och hälsosamt liv?
För många räcker det faktiskt med att veta hur ens ADHD-hjärna fungerar och vad den behöver för att man ska kunna navigera i en neurotypisk värld.
Rätt ofta är faktiskt det hälsosammaste valet att hålla sig borta från vården och istället satsa på att själv ta kontroll över sitt eget liv. Grunden till allt bra ADHD-stöd är att bygga upp hälsosamma rutiner och färdigheter för att skapa hållbara strategier.
Här kan vi hämta massor av inspiration från kognitiv beteendeterapi (KBT), motiverande samtal (MI) och mindfulness. Och det finns inget som säger att det bara är en läkare, sjuksköterska eller psykolog inom vården som har det som krävs för att ge dig rätt stöd.
Så slösa inte tid på att vänta på sådant som du kan göra och uppnå själv!
Ta kontroll
Letterlife är skapat för att stötta dig genom att beväpna dig med vetenskapligt granskad kunskap.
Minska ensamheten och utsattheten genom stöd i vårt Community och ge dig praktiska verktyg för att du själv ska kunna hantera din ADHD utan att bli beroende av vården.
Tanken är att du ska få möjlighet att fokusera på dina styrkor och involvera dina nära och kära. Samt dra nytta av sådant som fungerat för andra som gått i dina skor några år innan dig.
Definiera dig själv
Kom ihåg att en formell diagnos inte alltid är nödvändig för att du ska börja göra nödvändiga förändringar i ditt liv. Kanske handlar det mer om att du ska börja våga lita på din magkänsla och hitta strategierna som fungerar för just din unika hjärna. Oavsett om någon annan bekräftar att du har en diagnos eller ej.
Genom att regga i appen och följa data om dig själv, din hjärna, dina hormoner och dina livsstilsfaktorer kan du ta kontrollen över ditt liv!
Var en aktiv del i Communityt och rusta dig med kunskap från den senaste forskningen i MindHub.
Så sitt inte och vänta på att någon annan ska definiera dig! Se till att skapa ett liv som passar din hjärna redan idag.
❤️
Latest posts