ADHD och rökning

Det är ett välkänt och problematiskt faktum att ADHD och rökning hänger ihop. Det finns många olika sätt att se på och förstå det här sambandet. Det handlar sannolikt om en kombination av biologiska och psykosociala faktorer. I den här bloggen tittar vi närmare på de olika förklaringarna och konsekvenserna av ADHD och nikotinberoende. 

Är du själv sugen på att testa att sluta så hittar du våra bästa lifehacks i Mindhub! 

Men vi börjar med att sammanfatta en jättebra vetenskaplig artikel på ämnet. Den heter “ADHD and smoking: from genes to brain to behavior”, av forskarna McClernon och Kollins.

Hur hänger det ihop?

Det är så pass stor risk att en person med ADHD kommer börja röka att det inte kan förklaras bara av slumpen. 

Många med ADHD berättar om hur lätt det gick att börja och bli beroende och hur svårt det är att sluta. Trots att de, precis som alla andra vet hur skadligt tobak är för hälsan. 

ADHD och nikotinberoende delar gemensamma ärftliga faktorer, inklusive gener som reglerar dopaminbalansen i hjärnan. 

Dessutom påverkar ju nikotin uppmärksamhet och vakenhet. Vilket antyder det som många med ADHD beskriver, nämligen att de använder rökningen som en självmedicinering för sina ADHD-symptom. 

Vidare påverkar impulsiviteten i ADHD olika beteenden kopplade till rökning. Till exempel att 

  • man kan vara ”kick-sökande” (man testar något som förbjudet)

  • man är rastlös och vill alltid ha mer (man fortsätter) och 

  • suget (man återfaller trots att man vill sluta). 

Även om det inte tas upp direkt i den här artikeln så påverkar nog sociala faktorer risken för att börja röka

För om ens ADHD gör att man inte klara skolan. Så hamnar man tyvärr lättare i situationer och med personer där rökning (och andra droger) är vanligare. 

Man är kanske dessutom, på grund av att ens ADHD har skadat ens självförtroende och självkänsla, mer mottagliga för grupptryck.

Vad får det för konsekvenser?

Först och främst är nikotin ett av de mest beroendeframkallande ämnen vi känner till idag. 

Människor med ADHD-hjärnor har högre risk än dem som inte har diagnos att utveckla beroenden.

Samtidigt som det också är svårare för dem att sluta röka när de väl börjat. 

Det bör väl inte komma som någon överraskning att rökning medför stora hälsorisker. Såsom andningssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. 

Faktum är att hälsorisker kopplade till rökning idag toppar WHO:s lista för en av de främsta orsakerna till sjuklighet och död världen över. 

Varför är det här viktigt?

Det finns enorma hälsomässiga vinster att göra genom att minska antalet människor som börjar röka och genom att hjälpa dem som börjat att sluta. 

Att upptäcka och behandla ADHD i tid kan därför vara en av de mest kraftfulla förebyggande insatserna vi kan göra på folkhälsonivå. 

Kan vi förstå mer om de underliggande mekanismerna för hur ADHD och rökning hänger ihop. Då kan vi använda den kunskapen när vi skapar förebyggande program och behandlingsinsatser. 

För att vara effektiva behöver våra insatser anpassas till hur ADHD-hjärnan fungerar. Först då kan vi hjälpa alla dem som vill sluta röka att faktiskt lyckas!

Överväger du att sluta röka? 
Kolla in våra bästa Lifehacks i MindHub i Letterlife appen

Referens:
McClernon FJ, Kollins SH. ADHD and smoking: from genes to brain to behavior. Ann N Y Acad Sci. 2008 Oct;1141:131-47. doi: 10.1196/annals.1441.016. PMID: 18991955; PMCID: PMC2758663.

Latest posts

Previous
Previous

En Lagom God Jul Från oss på Letterlife!

Next
Next

Sömn och ADHD: Utmaningar och lösningar